Macaw.nl/Inspiratie/Blogs/Hybride cloud beveiliging: uitdagingen & oplossingen

Hybride cloud beveiliging: uitdagingen & oplossingen

Steeds meer bedrijven kiezen voor een hybride cloudoplossing, waarbij ze zowel eigen servers als cloud-diensten gebruiken. Dit heeft voordelen zoals flexibiliteit en lagere kosten, maar het brengt ook beveiligingsuitdagingen met zich mee. Ontdek in dit blog wat een hybride cloud is, waarom beveiliging belangrijk is, en hoe bedrijven hun hybride cloud goed kunnen beveiligen.

hybride cloud security

Wat is een hybride cloud? 

Een hybride cloud bestaat uit een private cloud en een publieke cloud: 

  • Private cloud: Dit is een cloudomgeving die uitsluitend door één organisatie wordt gebruikt. Het biedt hoge beveiliging en controle omdat de organisatie zelf of een externe aanbieder de infrastructuur beheert. Ideaal voor gevoelige informatie en belangrijke toepassingen. 
  • Publieke cloud: Dit is een cloudomgeving die door een derde partij wordt beheerd en toegankelijk is voor meerdere klanten. Het biedt schaalbaarheid en lagere kosten, ideaal voor minder gevoelige data en toepassingen die veel middelen vereisen. 

Een hybride cloud gebruikt beide omgevingen om te profiteren van de voordelen van elk. Gevoelige data en belangrijke applicaties blijven in de private cloud, terwijl minder gevoelige data en applicaties in de publieke cloud worden geplaatst. Dit biedt een balans tussen veiligheid, kostenbesparing en flexibiliteit.  

Waarom is hybrid cloud security belangrijk? 

Een hybride cloud brengt specifieke beveiligingsuitdagingen met zich mee. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom beveiliging in een hybride cloud belangrijk is: 

  • Complexiteit: Het beheren van meerdere cloudomgevingen kan lastig zijn, vooral omdat elke cloudleverancier andere beveiligingsregels heeft. Dit maakt het moeilijk om overal dezelfde beveiliging te handhaven. 
  • Gegevensbeveiliging: Gegevens verspreid over verschillende cloudomgevingen kunnen moeilijker te beschermen zijn tegen ongeautoriseerde toegang en datalekken. Sterke versleuteling en goed toegangsbeheer zijn cruciaal. 
  • Wet- en regelgeving: Organisaties moeten voldoen aan regels over gegevensbeveiliging. Een hybride cloud kan het lastig maken om aan deze regels te voldoen, vooral als gegevens in verschillende landen worden opgeslagen. 
  • Kwetsbaarheden: Elke cloudomgeving heeft zijn eigen beveiligingsproblemen. Het is belangrijk om elke omgeving goed te beveiligen en deze beveiliging te integreren in een totaalstrategie.  

Hoe kunnen bedrijven hun hybride cloud beveiligen? 

Er zijn verschillende strategieën en technologieën die bedrijven kunnen inzetten om hun hybride cloud te beveiligen: 

Beveiligingsoplossingen 

  • Zero Trust Model: Dit model vertrouwt niemand automatisch, zelfs niet binnen je eigen netwerk. Iedere toegang wordt voortdurend gecontroleerd en geverifieerd om de beveiliging van je cloudomgeving te waarborgen. 
  • Gelaagde beveiliging: Dit houdt in dat je verschillende lagen van beveiliging toepast, zoals voor je netwerk, applicaties en gegevens. Dit zorgt voor een sterkere en effectievere bescherming van je cloudomgeving. 

Gegevensversleuteling 

Gegevensversleuteling, of data-encryptie, betekent dat je informatie omzet in een onleesbare code zodat anderen het niet kunnen begrijpen zonder een speciale sleutel. 

Het is belangrijk om gegevens te versleutelen omdat het voorkomt dat gevoelige informatie in verkeerde handen valt, zowel wanneer het wordt opgeslagen als wanneer het wordt verzonden. Dit zorgt ervoor dat je gegevens veilig blijven. 

Toegangsbeheer 

  • Role-Based Access Control (RBAC): Dit systeem regelt wie toegang heeft tot bepaalde gegevens of applicaties op basis van hun rol binnen de organisatie. Alleen mensen met de juiste rol krijgen toegang tot specifieke informatie, wat de beveiliging van de cloud verbetert. 
  • Multi-Factor Authenticatie (MFA): MFA verhoogt de beveiliging door gebruikers te vragen meerdere vormen van identificatie te geven (bijvoorbeeld een wachtwoord en een code op je telefoon) voordat ze toegang krijgen tot systemen en gegevens. 

Continue monitoring en Incident Response 

  • Beveiligingsinformatie en Event Management (SIEM): SIEM-systemen verzamelen en analyseren logbestanden van verschillende bronnen om verdachte activiteiten te ontdekken en snel te reageren op beveiligingsincidenten. 
  • Incident Response Plan: Een goed plan voor incidentrespons helpt bedrijven om snel en effectief te reageren op beveiligingsincidenten, waardoor de schade wordt beperkt en de beveiliging van hybride cloudomgevingen wordt verbeterd. 

 Start jouw hybride cloud beveiligingsstrategie 

Macaw is trotse Microsoft Cloud Solutions Partner en klanten beoordelen onze service met een 8. We helpen je met het opzetten en uitvoeren van een sterke beveiligingsstrategie die past bij jouw behoeften. We zijn niet alleen een leverancier, maar een strategische partner die meedenkt en helpt groeien. Ontdek hoe onze Cloud & Managed Services jouw organisatie kunnen transformeren in het tijdperk van AI. 

De juiste cloud strategie voor jouw bedrijf?

Het bepalen van de juiste strategie naar de cloud vormt voor veel organisaties een struikelblok. Waar moet je op letten? In dit whitepaper biedt Macaw handvatten en inzichten die je klaarstomen voor een succesvolle cloud transitie. 

Ontdek welke 4 fases bepalend zijn voor de overstap naar de cloud, hoe een Cloud Transitie Assessment werkt en verken de basiselementen voor transitie: de cloud roadmap, cloud fundamentals en cloud security.

Lees het whitepaper
Partnerships

Microsoft & Macaw: strategische partners in digitale transformatie

Op zoek naar een ervaren, gedreven en succesvolle Microsoft Gold Partner? Macaw heeft meer dan 25 jaar expertise in de Microsoft-stack, de best gekwalificeerde mensen en uiteenlopende ervaring door ons werk voor klanten als Heineken en TataSteel. We zijn in staat voor elke klant de beste oplossing neer te zetten. Meer weten over onze partnerships?

Contact