Innovatie binnen businessmodellen cruciaal
Onder leiding van voorzitter Marcel Nijland (Macaw) en host Sultan Semlali (Sitecore) stond de expertgroep allereerst stil bij het thema Business Innovation. Bij het belang van het snel kunnen veranderen van je businessmodellen. Maar ook bij de complexiteit daarvan.
Als de crisis van de afgelopen twee jaar het bedrijfsleven íéts heeft aangetoond, is het wel dat weerbaarheid (Business Resilience) belangrijk is, maar wendbaarheid (Business Agility) nóg belangrijker.
Kijk maar de supermarkten, zoals Jumbo en Albert Heijn, die nu pas écht met boodschappen bezorgen zijn begonnen. Die partnerships aangaan met flitsbezorgers als Gorillas, die de last mile tot aan de voordeur veel eenvoudiger overbruggen. En die steeds meer samenwerken met andersoortige dienstverleners. Wat bijvoorbeeld resulteerde in de Jumbo Foodcoach App, vanuit een samenwerking met wielerploeg Jumbo-Visma en voetbalclub PSV.
De toekomst: composable businesses binnen een breder ecosysteem
Wil je wendbaar zijn, dan moet je business eigenlijk ‘composable’ zijn, zoals Gartner het noemt. Wat er in de kern op neerkomt dat je je producten en diensten in de kleinst mogelijke businesscomponenten moet opbreken. Zodat je deze businesscomponenten steeds weer in nieuwe businessmodellen toe kunt passen.
Eerste deelvraag: ketens en ecosystemen in kaart
De specialisten binnen onze expertgroep herkennen deze kansen en uitdagingen. Het wendbaarder willen worden en het meer in ecosystemen moeten (en willen) gaan denken. Maar ook de diverse kloven die ze eerst moeten overbruggen, om te kunnen transformeren naar een composable business binnen een steeds breder wordend ecosysteem.
Kloven op het gebied van technologie, die nog ontbreekt of men nog niet voldoende beheerst. Op het gebied van vaardigheden (skills gap), maar ook wat betreft gedrag (op de werkvloer én op directieniveau). Een extra uitdaging, waardoor alle aanwezigen merken dat veel organisaties binnen hun transformatie na verloop van tijd vastlopen.
De expertgroep focuste zich vervolgens op de eerste van de zes deelvragen: “Wat zijn mijn ketens en mijn ecosysteem? Wat is mijn natuurlijke klantsegmentatie?” Alle deelnemers brachten individueel hun eigen ecosysteem met (eind)klanten, (toe)leveranciers en partners in kaart.
Meer weten over ons onderzoeksthema?
Tijdens de volgende meeting worden de resterende onderzoeksvragen verder doorgenomen. Wil je meer weten over het onderzoeksprogramma van ShoppingTomorrow en onze motivatie om hieraan deel te nemen? Dat lees je hier. Wil je op de hoogte blijven van onze vorderingen? Houd dan onze website en onze LinkedIn-pagina in de gaten!