Macaw.nl/Inspiratie/Blogs/Van PowerBI naar Microsoft Fabric

Van PowerBI naar Microsoft Fabric: de voordelen van een geïntegreerd data platform

Wil je weten hoe je als Power BI gebruiker meer uit je data kunt halen? Lees dit blog en ontdek de voordelen van Microsoft Fabric en hoe het jouw databeheer kan transformeren!

power bi en microsoft fabric
Bedrijven doen steeds meer met data. Van productontwikkeling tot verkoop, en van marketing tot strategische besluitvorming. Nu (generative) AI meer terrein wint, wordt het verzamelen, opslaan en proactief beheren van je data nog belangrijker. Twee krachtige Microsoft tools die hierin vooroplopen zijn Power BI en Microsoft Fabric. Samen transformeren ze de manier waarop we met data werken. Toch zijn veel Power BI gebruikers nog niet bekend met Fabric – en dat terwijl je het met je huidige Power BI Premium licenties gratis aan kan zetten! Dus, wat is Microsoft Fabric? En, waarom zou je het gebruiken?

Samen sterker: PowerBI x Microsoft Fabric

In 2023 lanceerde Microsoft Fabric, een SaaS-platform dat Power BI, Azure Synapse Analytics en Azure Data Factory samenbrengt. Nu, een jaar later, kondigt Microsoft aan dat er vanaf 1 juli geen nieuwe Power BI Premium licenties meer gekocht kunnen worden. Huidige licenties zijn te gebruiken tot de einddatum. Wil je de functies blijven gebruiken? Dan is Microsoft Fabric ‘your new best friend’. Je kan met Fabric tenslotte alles wat je met Power BI Premium ook kan, plus zes extra core workloads!

Wat is Microsoft Fabric?

Microsoft Fabric is een cloud-native data-analyseplatform dat verschillende datadiensten samenbrengt. Het biedt een end-to-end oplossing voor data-integratie, -transformatie, -analyse en –visualisatie, die je kan vergelijken met een bruisende marktplaats waar data engineers, data scientists, analisten en zelfs business users samenkomen om inzichten en ideeën uit te wisselen.

Uit welke onderdelen bestaat Microsoft Fabric?

  • Data Factory zorgt dat data uit verschillende bronnen, zoals apps, IoT sensoren, en meer, wordt samengebracht (“data integration”).
  • In Synapse Data Engineering worden de eerste stappen gezet om data bruikbaar en beschikbaar te maken.
  • In Data Warehouse wordt de data opgeslagen.
  • Met Data Science wordt data getransformeerd van zomaar wat getallen naar inzichten en voorspellingen.
  • Wil je deze in real-time? Geen probleem, daar zorgt Real-Time Analytics voor.
  • Tot slot maak je met Power BI kraakheldere rapporten, dashboards en visualisaties.
  • En wil je meer weten? Vraag Copilot bijvoorbeeld om de verkooptrends van dit jaar, en binnen no-time heb je je antwoord.

4 voordelen van Microsoft Fabric voor Power BI gebruikers

Alles op één plek: Eén van de grootste voordelen van Microsoft Fabric is de integratie van diverse datadiensten in één enkele omgeving. Voor PowerBI-gebruikers betekent dit dat je niet langer meerdere tools hoeft te gebruiken, alle benodigde functies zijn binnen handbereik. Dat is niet alleen handig, het bespaart ook tijd en geld!

“A whole new world”: Naast de traditionele BI-functionaliteiten, biedt Microsoft Fabric geavanceerde analytics en AI-functionaliteiten. Dat betekent dat je, zonder de omgeving te verlaten, nu ook voorspellende modellen en machine learning-algoritmen kan toepassen.

Klaar voor groei: Als cloud-native oplossing profiteert Microsoft Fabric van alle voordelen van de cloud, zoals flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenefficiëntie. Schaal naarmate je databehoeften groeien, zonder je zorgen te maken over infrastructuurbeheer of -onderhoud. Dit is vooral een plus voor bedrijven die met grote hoeveelheden data werken en snelle query-responstijden vereisen.

Laagdrempelig: Fabric biedt een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface, zodat ook niet-technische users het platform kunnen gebruiken. Daarnaast is het gebruik van AI voor het creëren van rapporten, het doorzoeken van data en het beantwoorden van vragen supereenvoudig geworden door de integratie van Copilot.

Aan de slag?

Ben je na het lezen van deze blog benieuwd naar Microsoft’s magische data platform? Iedere organisatie met tenminste 1 Power BI pro licentie kan in de admin portal Fabric aanzetten. Heb je geen Power BI pro licentie? Dan kun je een trial Power BI licentie aanvragen en daarmee ook direct Fabric uitproberen. Let op, time flies when you’re having fun. Dus, wil je het meeste uit je trial periode halen? Neem contact op met Macaw. We helpen je graag!

Heb je geen Power BI licenties, maar wil je wel met Fabric aan de slag? Geen probleem, wij zorgen dat jouw teams binnen no-time het maximale uit jouw data halen.

Ontketen de kracht van je data met Microsoft Fabric

microsoft fabric whitepaper

Lees het whitepaper
Macaw | Digitale Partner

Your guide in the Era of AI

Al meer dan 30 jaar is Macaw een pionier op het gebied van innovatie en technologie. Als jouw gids in the Era of AI, zetten we ons in om jouw organisatie te transformeren, future-proof te maken en sterk onderscheidend vermogen te creëren. We maken je succesvol door het leveren van innovatieve strategieën en oplossingen door de combinatie van data, technologie en creativiteit. Ons team heeft een bewezen track record bij bedrijven als Heineken en VGZ. Benieuwd in welke sleutelgebieden wij met marktleiders investeren om de kracht van AI te versnellen?

Contact