Veel bedrijven willen innoveren, daar hun IT-budgetten op inrichten en er mankracht voor vrijmaken. Maar: in de praktijk gaan de investeringen nog vooral naar infrastructuur en legacy-systemen. Low-code platformen, fusion development, design thinking en AI bieden kansen voor een nieuwe balans. Macaw-strategist Harry Boers en Power Platform-specialist Thijs Monshouwer nemen de mogelijkheden onder de loep.
Het effect van low code
Gemiddeld besteden organisaties 70% van hun IT-budget aan infrastructuur en het applicatielandschap. Al langer is bekend dat low-code hier verandering in kan brengen; niet voor niets is Power Platform bij veel bedrijven intussen een gevestigde naam. “De tijd dat we mensen moesten vertellen over Power Platform ligt wel echt achter ons”, zegt Thijs in de nieuwste podcast van de Digitale Transformatie-serie. “Maar hoever organisaties zijn met low-code varieert enorm. Sommigen zetten het vooral in voor citizen development, anderen bouwen er al interne oplossingen mee of soms zelfs bedrijfskritische applicaties. En er zijn ook nog bedrijven die het spannend vinden om medewerkers met Power Platform te laten werken.”
Fusion development: ultieme samenwerking
Power Platform heeft zich in de loop van de tijd in de breedte ontwikkeld en wint aan populariteit bij organisaties. Maar hoe kom je er nu echt mee tot waarde? Thijs ziet in de praktijk dat niet alleen citizen developers met Power Platform werken, maar dat ook professionele developers het nu omarmen. “Waar deze twee de samenwerking opzoeken binnen bedrijven, zie je fusion development ontstaan. Fusion development is een samenwerking tussen eindgebruikers, citizen developers, developers en IT-beheerders. De citizen developers die echt iets waardevols hebben gebouwd, lopen uiteindelijk tegen barrières aan. Denk aan beheer, schaalbaarheid of zichtbaarheid in de organisatie. Dat is waar de professionele developers en bijvoorbeeld een partner als Macaw instappen. Dankzij deze samenwerking tussen citizen- en pro-developers kunnen de applicaties echt doorgang krijgen en futureproof zijn”, zegt hij.
Snel testen met design thinking
Met het principe van design thinking kunnen fusion developers in een korte tijd testen wat wel werkt en wat niet. Design thinking is een proces om complexe problemen op te lossen, met de eindgebruiker en zijn behoeften als uitgangspunt. “Het grote voordeel van een low-code platform als Power Platform is dat je er ‘speedboatjes’ mee kunt bouwen. Je kunt heel wendbaar, snel en controleerbaar inspelen op een bepaald probleem en daar een oplossing op loslaten die faalt of blijft staan”, zegt Harry. In een use case van een grote luchthaven moest bijvoorbeeld het offboardingsproces naar een hoger niveau. “In de organisatie hebben we ideeën opgehaald en mogelijk passende oplossingen aangehoord, hoe creatief ook. Na een stemming hebben we er een paar ontwikkeld in Power Platform, getest en in een maand tijd tot een demoversie doorontwikkeld. Stakeholders en gebruikers waren erg enthousiast”, vult Thijs aan.
AI voor citizen en pro-developers
In dit volwassenheidsniveau van samenwerking tussen citizen developers en pro’s zien Harry en Thijs ook AI als grote belofte. Harry: “Met de komst van AI gaat voor zowel de citizen als de pro het niveau van low-code-applicaties bouwen omhoog, en kun je sneller werken. En tegelijkertijd kan AI helpen om je technische schuld te verlagen”, stelt hij. “Veel bedrijven hebben immers nog enorme legacy-systemen die te duur zijn om te vervangen. Ze draaien nog, maar de kennis ervan is niet meer in huis en updaten is bijna ondoenlijk. Bekijk wat AI voor jouw hoofdpijndossier kan doen, of hoe je AI-achtige functionaliteiten tegen je legacy-systeem aan kunt plakken bijvoorbeeld. Legacy on steroids, noem ik dat.”
Anders kijken naar legacy
Thijs sluit zich bij deze visie aan. “Mensen in je organisatie hebben de juiste kennis voor de legacy-systemen misschien niet meer, maar een bot verliest zijn kennis niet. Zet AI in voor veranderingen waarmee je die legacy draaiende kunt houden. Met AI kun je zorgen dat je verouderde systemen niet omvallen”, zegt hij. “Dankzij AI kun je dus anders gaan kijken naar je legacy code. In plaats van duimen dat het allemaal blijft draaien, krijg je nu de kans om er wat moois van te maken voor de komende jaren en de continuïteit te waarborgen. Zet je IT’ers in om naast de robot te staan en de assistentie te gebruiken voor nog meer groei.”
Ontdek meer
Door AI te omarmen, ruimte te geven aan low-code platformen, fusion development te stimuleren en te durven falen door design thinking in te zetten, kan ieder bedrijf de toekomst tegemoet. Het zijn dé ingrediënten voor innovatie, evenwichtige IT-budgetten en het verlagen van je technische schuld. Wil je hier nog meer over weten? Luister dan de hele podcast waarin Harry en Thijs de diepte in gaan en download hier ons whitepaper ‘Zo maak je jouw applicatielandschap klaar voor de toekomst’.