Met de komst van generatieve AI verandert het IT-landschap snel. Steeds meer software komt met ‘AI-infused’ functionaliteiten, en ook maatwerkoplossingen kunnen worden uitgebreid met AI-capabilities. Voor CIO’s roept dit nieuwe vragen op: bouw je door aan je bestaande maatwerk, kies je voor AI-infused SaaS, of zet je vol in op low-code platformen om flexibiliteit te behouden?
De grote vraag: Hoe om te gaan met GenAI in je applicatielandschap?
De opkomst van AI-infused SaaS dwingt CIO’s om opnieuw naar hun applicatielandschap te kijken. Traditionele make-or-buy beslissingen worden heroverwogen, en GenAI biedt hier drie mogelijke strategieën:
1. AI-infused SaaS als standaard
Veel SaaS-oplossingen, zoals CRM- of ERP-software, komen nu standaard met AI-functionaliteiten. Deze oplossingen kunnen direct waarde toevoegen en reduceren de noodzaak voor maatwerk. CIO’s of hun architecten moeten afwegen of deze tools voldoende flexibiliteit en schaalbaarheid bieden om strategische voordelen te behalen.
Vragen die je jezelf kunt stellen:
– Sluiten de AI-capabilities van SaaS-oplossingen aan bij onze strategische doelen?
– Hoe flexibel zijn deze oplossingen? Kunnen ze meegroeien met onze AI-behoeften?
2. Maatwerk uitbreiden met GenAI-capabilities
Voor bedrijven die al veel in maatwerk hebben geïnvesteerd, kan het aantrekkelijk zijn om bestaande applicaties te versterken met GenAI-modules. Dit biedt controle en flexibiliteit, maar vraagt wel om een sterk dataplatform en de juiste AI-vaardigheden binnen het team.
Vragen die je jezelf kunt stellen:
– Hebben we een dataplatform dat onze maatwerkapplicaties kan ondersteunen met AI?
– Hoe complex en kostbaar is het om AI aan onze bestaande systemen toe te voegen?
3. Inzetten op Low-code en het Power Platform van Microsoft
Low-code platformen zoals het Power Platform geven CIO’s de mogelijkheid om snel en kostenefficiënt AI-capabilities toe te voegen aan applicaties. Dit kan resulteren in een flexibeler en gedetailleerder applicatielandschap dat eenvoudig kan inspelen op nieuwe AI-mogelijkheden.
Vragen die je jezelf kunt stellen:
– Past een low-code platform bij onze behoefte aan snelheid en flexibiliteit?
– Hebben we het juiste governance-kader om low-code breed in te zetten zonder de controle te verliezen?
Technische schuld: een blocker of juist een kans?
AI en technische schuld botsen vaak. Veel organisaties willen AI integreren, maar worden geremd door legacy systemen die lastig te moderniseren zijn. Toch biedt AI ook kansen om technische schuld aan te pakken door bijvoorbeeld verouderde processen te automatiseren of te ondersteunen met AI.
Belangrijke overweging:
– Hoeveel tijd en budget vraagt het om technische schuld op te ruimen vóórdat AI effectief kan worden ingezet?
– Kun je AI inzetten om juist sneller die technische schuld af te bouwen?
De toekomst van je applicatielandschap
De keuze voor AI-infused SaaS, maatwerk, of low-code is afhankelijk van jouw strategische doelen en de flexibiliteit die je als CIO wilt behouden. Door de juiste vragen te stellen en technische schuld in de gaten te houden, bouw je een applicatielandschap dat klaar is voor een AI-gedreven toekomst.
Zelf aan de slag met GenAI in jouw applicatielandschap? Start jouw AI-journey met onze AI Masterclass of stel, onder begeleiding, direct toepasbare use cases op tijdens onze OpenAI Roadshow met Microsoft.