Macaw.nl/Inspiratie/Nieuws/SIG en Macaw introduceren KPI’s voor Microsoft Power Platform Apps

SIG en Macaw introduceren KPI’s voor Microsoft Power Platform Apps

Samenwerking voor een best practice-aanpak om de kwaliteit en beveiliging van low-code apps te waarborgen.

Software Improvement Group (SIG), de wereldwijde onafhankelijke autoriteit op het gebied van softwarekwaliteit, en Macaw hebben samen KPI’s ontwikkeld om de kwaliteit te controleren van apps die gebouwd zijn met het Microsoft Power Platform. Door het toenemende citizen development – dat wil zeggen de ontwikkeling van software en apps zonder professionele programmeervaardigheden zodat bedrijven hun ontwikkelcapaciteit kunnen vergroten – wordt het steeds belangrijker dat een standaard governance-structuur de kwaliteit en veiligheid van software waarborgt.

Afhankelijk van software en ontwikkelaars

Pien Oosterman, CEO van SIG: ‘Bedrijven worstelen met inzicht in de kwaliteit van de software waar ze op vertrouwen. Ze weten niet of de software wel toekomstbestendig is, en hebben behoefte aan op feiten gebaseerde en onafhankelijke inzichten over de risico’s en kosten die gepaard gaan met het bouwen van solide softwareapplicaties. Wij adviseren om de kwaliteit en veiligheid van het hele landschap, inclusief low-code-apps, voortdurend te laten meten door een onafhankelijke instantie en om duidelijke doelen te stellen voor softwarekwaliteit en -beveiliging die vóór de go-live moeten worden bereikt.’

KPI’s die kwaliteit borgen voor Microsoft Power Platform Apps

Omdat er een gebrek is aan het meten van de kwaliteit van de softwarecode en de beveiliging van Microsoft Power Apps, hebben SIG en Macaw hun krachten gebundeld. Samen hebben ze KPI’s ontwikkeld voor Microsoft Power Platform Apps die in de code zelf kunnen worden gemeten, inclusief een vroege detectie van antipatronen.

Populariteit overtreft ontwikkeling

Bedrijven kiezen voor het Microsoft Power Platform om bedrijfsprojecten te stroomlijnen, de efficiëntie te verbeteren en de kosten te verlagen. Maar ook om het tekort aan ontwikkelaars te overbruggen, aangezien de vraag naar bedrijfsapplicaties het aanbod overtreft. Met het Microsoft Power Platform kunnen zakelijke gebruikers buiten de IT-afdeling om bedrijfsapplicaties maken met behulp van ontwikkeltools en door IT goedgekeurde ontwikkel- en runtime-omgevingen. Het aantal zogenaamde citizen developers neemt toe, en Gartner stelt dat ’tegen 2023 het aantal actieve citizen developers bij grote ondernemingen minstens vier keer zo groot zal zijn als het aantal professionele ontwikkelaars’.[1] Zo maken hebben de afgelopen jaren ruim 4.000 citizen developers bij Heineken meer dan 8.000 slimme bedrijfsapplicaties gebouwd. 

De lat hoog leggen

‘Deze verschuiving vereist dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen. Ze moeten het Power Platform gecontroleerd uitrollen, als bedrijf de lat hoog leggen en hun governance op orde hebben om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen’, aldus Jack Klaassen, Director Innovation en Technology bij Macaw. Hij vervolgt: ‘Wij helpen bedrijven niet alleen om functionaliteiten te bouwen, maar ook om dat op de juiste manier te doen. Je wilt een omgeving vermijden die moeilijk te onderhouden is, geen waarde levert en meer weg heeft van een bord spaghetti. Samen met SIG zoeken we naar risico’s en kansen in de Power Apps van bedrijven en versnellen we de modernisering van bestaande oplossingen en de digitale transformatie.’ 

Oosterman vult aan: ‘Met behulp van ons Software Assurance Platform, Sigrid, kunnen zowel citizen developers als professionele systeemontwikkelaars eenvoudig en continu de status van hun Power Apps controleren. Sigrid toont de kwaliteit en risico’s en geeft gerichte aanbevelingen waar verbeteringen moeten worden aangebracht. Dit helpt ontwikkelaars om snel te leren en hun nieuwe kennis toe te passen in volgende iteraties. Sigrid maakt peer-to-peer-reviews mogelijk evenals het coachen van ontwikkelaars en het stellen van bedrijfsbrede doelen voor veiligheids- en kwaliteitsnormen. Dit is een best practice gebleken die het mogelijk maakt een balans te vinden tussen teamautonomie en bedrijfscontrole.’

Over de Software Improvement Group

Software Improvement Group (SIG) helpt organisaties te vertrouwen op de technologie waarvan ze afhankelijk zijn. Ze streven naar een gezondere digitale wereld door hun intelligente technologie te combineren met hun menselijke expertise van de kwaliteit van bedrijfssoftware en -architectuur. Ze meten, monitoren en benchmarken het tegen ’s werelds grootste software-analysedatabase.

Met SIG-software assurance kunnen organisaties de factoren blootleggen die de TCO (total cost of ownership) van software bepalen en op feiten gebaseerde beslissingen nemen om kosten te besparen, risico’s te verminderen, de time-to-market te versnellen en de digitale transformatie te versnellen.

Software Improvement Group is het eerste volledig gecertificeerde laboratorium ter wereld dat meet volgens de ISO 25010-norm. Het laboratorium is toegankelijk voor klanten via het SaaS-software assurance platform – Sigrid. Hiermee kunnen ze een risico-gebaseerde aanpak hanteren om de kwaliteit van hun IT-landschappen te verbeteren.

SIG is opgericht in 2000 als een onafhankelijk technologiebedrijf met embedded consulting diensten en helpt klanten van over de hele wereld in alle sectoren, waaronder DHL, Philips, ING, KLM, BTPN, Weltbild, KPN en vooraanstaande Europese overheidsorganisaties. Naast het hoofdkantoor in Amsterdam heeft SIG-kantoren in New York, Kopenhagen, Brussel, Malmö en Frankfurt. Meer informatie op www.softwareimprovementgroup.com.

[1] Gartner, Future of Applications: Delivering the Composable Enterprise 

Hoeveel applicaties draaien er binnen jouw IT-landschap?

Het is tijd om je landschap onder de loep te nemen! Door je applicatielandschap te innoveren krijgt jouw organisatie meer wendbaarheid, snelheid, efficiëntie, kostenbesparing en compliancy. Hoe je dit aanpakt? Dit whitepaper geeft je handvatten en tips.

Download het whitepaper
Contact