Over Tata Steel
Tata Steel in IJmuiden is een staalproducent die jaarlijks zeven miljoen ton staal produceert en bewerkt. Er werken in IJmuiden zo’n 9.000 medewerkers. Het bedrijfsterrein heeft een oppervlakte van 750 hectare en bestaat uit diverse fabrieken voor uiteenlopende staalbewerkingsprocessen. Door de omvang is het een zeer complex bedrijf, zowel vanuit productieoogpunt als voor interne communicatie en afstemming.
Uitdaging: zorgen dat medewerkers hun werk makkelijker kunnen doen
Digitale transformatie draait bij Tata Steel niet om de applicaties, maar om de productie- en kantoormedewerkers die deze applicaties gebruiken. Om de digitale transformatie vorm te geven, ontwikkelde Tata Steel een roadmap waarin een aantal speerpunten is geïdentificeerd die met voorrang opgepakt worden. Het doel is vooral om meer waarde te creëren. Advanced analytics vormde het startpunt van de digitale transformatie. De aandachtspunten in de roadmap zijn digital in maintenance, certified dashboards, selfservice BI en het reduceren van complexiteit.
Medewerkers hebben te maken met een toenemende werkdruk. Een deel van deze werkdruk wordt veroorzaakt door administratieve processen. Tata Steel zag een kans om het leven van haar medewerkers wat makkelijker te maken door tools voor hen te ontwikkelen. Daarvoor gebruikt het bedrijf veel praktische apps, zoals monitoringsystemen, conferentie-apps, apps voor reisaanvragen en urenstaten. Sinds 2016 zijn er zo’n 1.000 verschillende tools en apps ontwikkeld met behulp van het Microsoft Power Platform.
Aanpak: 80.000 werkvergunningen in één app
Een van de nieuwste apps op dit no/low code platform betreft het aanvragen van een werkvergunning. Voor alle werkzaamheden op het terrein van Tata Steel hebben aannemers een werkvergunning nodig. In totaal gaat het om ongeveer 80.000 vergunningen per jaar. Een werkvergunning geeft een aannemer toestemming om werkzaamheden uit te voeren. Op deze vergunning staat een opdrachtomschrijving en worden maatregelen benoemd die moeten worden genomen om de werkzaamheden veilig uit te voeren. Al deze werkvergunningen moeten worden opgeslagen en altijd opvraagbaar zijn. Het proces verloopt deels gedigitaliseerd en deels op papier en is erg tijdrovend. Met behulp van het Power Platform kunnen onderdelen van het proces worden gedigitaliseerd en geoptimaliseerd wat een aanzienlijke tijdsbesparing oplevert voor de eindgebruiker.
“Door onze samenwerking konden we snel en kort cyclisch bouwen, wat helpt bij de gbruikersacceptatie” – Menno van der Winden, General Manager Advanced Analytics, Tata Steel Europe
Voor het ontwikkelen van de app is er gewerkt aan het ontwerp van een gebruiksvriendelijke interface via ‘slepen en neerzetten’. Een aantal functionaliteiten in de app is door middel van JavaScript gerealiseerd. De Power Portal maakt interactie met externe aannemers mogelijk waardoor zij bij kunnen dragen aan de werkvergunning. De portal en de app maken gebruik van dezelfde database.
Als een werknemer een werkvergunning definitief wil vastleggen, dan klikt hij in de app op de knop ‘werkvergunning genereren’. Vervolgens wordt er een document aangemaakt en ontvangt de aanvrager een mail. De app bestaat uit drie tabbladen. Op het eerste tabblad staat een omschrijving van de taak, de locatie van de werkzaamheden en bijbehorende formulieren. Op het tweede tabblad kan worden aangegeven wie de werkvergunning mag accorderen en wat zijn of haar rol is. Hier wordt ook de contactpersoon van de aannemer ingevuld. Het derde tabblad bevat een risicoanalyse, zowel van werkgerelateerde (gezondheid en veiligheid) als omgevingsgerelateerde omstandigheden en de genomen maatregelen.
Resultaat: In drie maanden een gebruiksvriendelijke app
De app is in ongeveer drie maanden gebouwd met 2,5 FTE. Volgens de opdrachtgever past de app perfect bij de wensen en is het Power Platform goed voorbereid op toekomstige ontwikkelingen. Verbetermogelijkheden liggen er nog in het toevoegen van digitale handtekeningen. Tata Steel had een vergelijkbare oplossing ook kunnen aanschaffen, maar kwam tot de conclusie dat een kant-en-klare applicatie niet altijd voordelig is, niet eenvoudig te integreren is en ook niet altijd past bij de processen binnen het bedrijf.
Wat vond de opdrachtgever?
Menno van der Winden (General Manager Advanced Analytics Tata Steel Europe): “We konden snel en kort cyclisch bouwen, wat helpt bij de gebruikersacceptatie. We besloten om Power Apps en het Power Portal te gebruiken, omdat dit platform ons in staat stelde om snel een professionele applicatie te creëren die we nu continu kunnen verbeteren.”
Benieuwd hoe het Power Platform business value kan opleveren voor jouw organisatie? Lees ons whitepaper ‘4 redenen om met Power Apps te starten‘ en laat je inspireren.